Mezen kunnen kezen zou je misschien denken als je het woord ‘Mezen’ hoort.
Maar dat is natuurlijk niet zo want dat is het voorrecht van de konijnen.
Mezen is het meervoud van mees en dat is een vogel.
Geen vreemde vogel, maar een zangvogel die over de hele wereld voorkomt.

Hoe kom ik erbij om mezen te gaan verzamelen?
Want dat is wat ik doe, ik spaar foto’s van mezen, van over de hele wereld.
Eerst kwam ik op een kleine 100 mezen, maar naar het schijnt (nog niet bevestigd) kunnen er wel 259 mezen bestaan op deze aardkloot.

Op een mooie winterdag besloot ik vanwege de flinke vorst een zak met olienoten op te hangen in de tuin, ook strooi ik af en toe wat broodkruimels op het pad.
‘s Morgens toen ik wakker werd en in de keuken stond, keek ik door de tuindeur en zag twee heel vreemde kleine vogeltjes. De maat van een gemiddelde koolmees zeg maar. Ze waren geheel wit, maar hadden aan de zijkant wat zwarte streepjes en wat zwarte vlekken op hun kopjes. Vreemde vogeltjes en tot op heden nog geen idee wat voor vogeltjes dat waren. Ook zag ik een grote vogel. Die hing aan de pindazak, je weet wel zo’n mandarijnen netje gevuld met olienoten in de dop, en die vogel plukt en plukte dat het een lieve lust was en tot mijn verbazing lukt het hem/haar om zo’n grote noot door een van de mazen van het netje te rukken en op de grond te zwiepen. Vervolgens liet hij los, zweefde naar beneden en pakte de noot en ging er mee weg om deze ergens eens lekker op te peuzelen.
Die vogel was ongeveer zo groot als een postduif en had ook dezelfde kleur, alleen aan de zijkanten had hij mooie blauwe strepen, aan elke kant eentje, en dan had ie een vreemde kop. Het leuk wel of tie een netje op zijn kop had, allemaal zwarte streepjes. Volgens mij was het een gaal, maar zeker weten doe ik het niet.

Aan de hand van dit verhaal, ben ik op zoek gegaan naar plaatjes van vogels om te kijken welke deze waren. Niet gevonden, maar wel een mezenpagina gevonden en die vond ik erg leuk. Daar heb ik dan ook wel wat informatie vandaan, maar je weet hoe het gaat op internet, ze kunnen wel zoveel zeggen, maar alles moet dubbel gechecked worden. Toen besloot ik een excel sheet te maken met alle gegeven over de mezen en daar heb ik uiteindelijk een pagina van gemaakt. Die is niet af en ik denk dat dit weer zo’n project is wat nooit af is. Elke keer vind ik weer aanvullingen, dat kan jaren duren, maar is wel een leuke hobby.

Nu was er nog een ander doel en dat is om te laten zien hoe alle data op één pagina past. Door gebruik te maken van een zoom, kun je de plaatjes vergroot zien en door middel van een boxover javascript kun je door over de namen van de mezen te gaan een uitleg zien van de betreffende mees.

Dus veel plezier met de mezen en bedenk dat elke keer als je de pagina weer bezoekt kunnen er mezen en/of data bijgevoegd zijn.

Dan volgt nu een mees, welke ik zelf transparant heb gemaakt.