Er is een heleboel veranderd en het gaat zo snel dat het uren kost om alles te updaten en om te leren hoe het nu weer gaat. De wijzigingen en updates gaan zo snel tegenwoordig, dat tegen de tijd dat je het allemaal hebt geleerd het weer anders is en je weer opnieuw kan beginnen.
Dan komt daar nog bij dat er zoveel te doen is in het leven dat je wel moet zorgen dat je overal tijd genoeg voor heb. Dat betekent dat er toch een aantal hobby’s gestopt moeten gaan worden.
Welke dat zijn is nog niet geheel duidelijk. Wat wel duidelijk is dat het afhangt van diverse zaken zoals aantal bezoekers, handigheid en de tijd die het nodig heeft om te onderhouden. Wat dat betreft is deze blog (en de rest van de site) al een lange poos zonder onderhoud.

Vroeger kon je makkelijk een website bouwen met slecht een utility zoals kladblok. Voor het gemak en voor de look is toch het gebruik van een WYSIWYG editor soms onontbeerlijk. Dan is er de issue van het beeldscherm. Eerst was het meest gebruikelijke een beeldscherm van 800×600, daarna werden ze groter met 1024×768 en nog groter. Websites moesten er op elk beeldscherm hetzelfde uitzien. Niet alleen de resolutie, maar ook welke browser er werd gebruikt. Dat was soms heel erg lastig, omdat niet alle browsers dezelfde regels toepasten. Bijvoorbeeld zegt de ene browser als je iets links neerzet staat het aan de rand, maar de andere browser zegt dat het 5 pixels van de rand af moet zijn. Dus was het een heel gepuzzel om iets te bouwen wat overal hetzelfde eruit ziet.
Toen ging weer alles anders want van 4:3 ging alles naar 16:9. Van bijna vierkant naar breedbeeld.
En toen kwamen er ook nog een laptops, tablets en smartphones bij. Je kan wel bedenken dat een website op een immens grote televisie of monitor er heel anders uitziet dan op een telefoon.
Dan is er ook nog de veiligheid die vanwege kwaadwillende bezoekers opgekrikt diende te worden. Er kwam naast de http de https en dat had voordelen en nadelen. Bezoekers met een oud systeem konden de https niet zien en met http was het weer niet veilig genoeg. Dan zijn sommige methodes om websites te maken zodanig verouderd dat het zo lek is als een mandje.

Zodra er weer meer tijd is wordt het misschien mogelijk om het een en ander te gaan veranderen zodat er een leuke en ook handige site overblijft.
Tot dan,
Edu